Jak sama nazwa wskazuje, chłodnictwo jest dziedziną zajmującą się generalnie ochładzaniem powietrza w konkretnym wnętrzu. Może przebiegać to na różne sposoby, a otrzymana niska temperatura może być używana do różnych celów. Pierwszym z najważniejszych, a co najbardziej istotne naturalnych materiałów chłodniczych jest śnieg i
lód. Znane są ludziom od wielu lat i od bardzo dawna służą do chłodzenia produktów spożywczych oraz napojów.
Na podstawie danych z: http://izolacje.gda.pl/
Obecnie technologia i automatyka w chłodniach obejmuje znaczną liczbę zróżnicowanych metod, pozwalających na otrzymanie pożądanej
temperatury. Do niektórych z nich konieczny jest udział prądu elektrycznego. Inne wymagają wprowadzenia sprężonego gazu. Ewentualności jest bardzo dużo, a decyzja zależy głównie od tego, jaki produkt ma byc schłodzony.
Chłodnictwo w przemyśle spożywczym
Przemysł spożywczy jest najważniejszą branżą, w której używa się niskich temperatur. jedzenie bowiem, a zwłaszcza część produktów, odznacza się niedługim czasem przydatności do spożycia i łatwością psucia.
Chłodzenie i zamrażanie w tym przypadku jest procesem niezbędnym. Można to obserwować na podstawie typowych produktów spożywczych przechowywanych w mieszkaniach – jedne z nich wymagają trzymania w lodówce, szczególnie po otwarciu opakowania, inne – nie wymagają tego wcale.
Chłodnie są miejscami, w których takie produkty są magazynowane. Mogą one mieć także charakter przenośny, czyli znajdować się w półciężarówkach. Charakterystycznym typem chłodni są pomieszczenia mroźni. Jak można się domyślić,charakteryzuje je jeszcze niższa temperatura niż w sytuacji chłodni, awykorzystywane są do magazynowania elementów głęboko mrożonych.
Inne zastosowania
Poza tym, że niskie temperatury używane są przez rozmaite przechowalnie przeznaczone do produktów żywnościowych, używa się ich także w medycynie. Tak zwana krioterapia to metoda leczenia różnego rodzaju chorób za pomocą niskich temperatur. Jest to metoda, zyskująca aktualnie zwiększające się uznanie i popularność w społeczeństwie. Innym miejscem użycia dla obniżonych temperatur mogą być obiekty sportowe, w tym przypadku lodowiska. Chłodzenie (wejdź na nasz portal -
serwis chłodni warszawa) może więc też służyć celom sportowym i rozrywkowym.