Bezpieczna żywności droga na stół - potrzebne sprzęty

Transport żywności jest jednym z ważniejszych elementów łańcucha spożywczego ze względu na pełnioną funkcję. Firmy spożywcze korzystają w przede wszystkim z przewozu drogowego ze względu na jego mobilność oraz funkcjonalność. Dlatego warto zaprezentować rozwiązania wykorzystywane dla poszczególnych kategorii artykułów spożywczych a także typy najczęściej występujących rodzai transportu.


zbiorniki
Dziennikarz: U.S. Department of Agriculture
Na podstawie danych z: http://www.flickr.com
Forma transportu winna być właściwa do produktów, które mają być przewożone. Główne grupy mieszczą artykuły pochodzenia zwierzęcego, tj.: mięso, drób, jaja, mleko lub produkty mieszane, zawierające składniki pochodzenia zwierzęcego jak też artykuły pochodzenia roślinnego, takie jak: mąka, syropy, ziarna zbóż. Podgrupa podziału artykułów obejmuje artykuły przemieszczane luzem, lub w opakowaniach jednostkowych ewentualnie zbiorczych. W zależności od grupy i podgrupy przemieszczanych produktów istnieją szczególne wymogi, które muszą być spełnione, aby zapewnić bezpieczeństwo żywności w całym łańcuchu.Dość specyficzną formą transportu jest transport opony camso mleka, gdzie przepisy definiują, że w momencie dotarcia do zakładu przeznaczenia temperatura mleka nie może przekraczać +10°C.

Bardzo istotnym elementem jest także utrzymanie właściwej higieny cystern. Z drugiej strony specyficznymi wymaganiami obwarowane są ładunki w cysternach substancji o wysokiej gęstości to jest tłuszcze bądź czekolada. W przypadku tego rodzaju artykułów najistotniejsze są wymogi producenta co do temperatury przewozu a także zbiornik kwasoodporny - sprawdź więcej. Takowe cysterny powinny być oznaczone w wyraźnie widoczny jak też nieścieralny sposób. W przypadku artykułów pochodzenia zwierzęcego najczęściej wykorzystywaną formą transportu są izotermy jak też chłodnie.


Przedsiębiorca winien zgodnie z wymogami przepisów ustawy o artykułach pochodzenia zwierzęcego uzyskać numer weterynaryjny. Przyznany numer weterynaryjny pozwala na prowadzenie działalności powiązanej z łańcuchem towarów zwierzęcych. Transport ze względu na właściwości artykułów pochodzenia zwierzęcego jest w największym stopniu wymagającym. Powierzchnia produktów pochodzenia zwierzęcego jest podatną na fizyczne zanieczyszczenia z zewnątrz, jak też mikrobiologiczne mające związek z brakiem utrzymania właściwych warunków temperatury w czasie załadunku czy transportu.
2023-06-20
Do góry
Zamknij
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.