Transport żywności jest jednym z ważniejszych elementów łańcucha spożywczego ze względu na pełnioną funkcję. Firmy spożywcze korzystają w przede wszystkim z przewozu drogowego ze względu na jego mobilność oraz
funkcjonalność. Dlatego warto zaprezentować rozwiązania wykorzystywane dla poszczególnych kategorii artykułów spożywczych a także typy najczęściej występujących rodzai
transportu.
Dziennikarz: U.S. Department of Agriculture
Na podstawie danych z: http://www.flickr.com
Forma transportu winna być właściwa do produktów, które mają być przewożone. Główne grupy mieszczą artykuły pochodzenia zwierzęcego, tj.: mięso, drób, jaja, mleko lub produkty mieszane, zawierające składniki pochodzenia zwierzęcego jak też artykuły pochodzenia roślinnego, takie jak: mąka, syropy, ziarna zbóż. Podgrupa podziału artykułów obejmuje artykuły przemieszczane luzem, lub w opakowaniach jednostkowych ewentualnie zbiorczych. W zależności od grupy i podgrupy przemieszczanych produktów istnieją szczególne wymogi, które muszą być spełnione, aby zapewnić bezpieczeństwo żywności w całym łańcuchu.Dość specyficzną formą transportu jest transport
opony camso mleka, gdzie przepisy definiują, że w momencie dotarcia do zakładu przeznaczenia temperatura mleka nie może przekraczać +10°C.
Bardzo istotnym elementem jest także utrzymanie właściwej higieny cystern. Z drugiej strony specyficznymi wymaganiami obwarowane są ładunki w cysternach substancji o wysokiej gęstości to jest tłuszcze bądź czekolada. W przypadku tego rodzaju artykułów najistotniejsze są wymogi producenta co do
temperatury przewozu a także
zbiornik kwasoodporny - sprawdź więcej. Takowe cysterny powinny być oznaczone w wyraźnie widoczny jak też nieścieralny sposób. W przypadku artykułów pochodzenia zwierzęcego najczęściej wykorzystywaną formą transportu są izotermy jak też chłodnie.