Ścieki z obiektów typu:
mleczarnie, serownie, albo przetwórnie ryb wymagają większej interwencji, zanim dostaną się do kanalizacji. Zwykła zmywarka bądź inne maszyny używane w obiektach gastronomicznych są albowiem czymś niewystarczającym. Z tego powodu nieczystości takie domagają się wzmożonej obróbki.
Dziennikarz: Picturepest
Na podstawie danych z: http://www.flickr.com
Te zakłady produkcyjne, w jakich wytwarza się tłuszcz powinny być
wyposażone w oryginalne separatory, dzięki jakim będzie unikać się osadzenia tłuszczy w rurach, co ma szansę doprowadzić do zatkania przewodów. Wcześniej było to niebezpieczne dla środowiska, jak i też dla ludzi, gdyż niejednokrotnie dało się usłyszeć o tym, iż nieczystości te szkodziły kondycji zdrowotnej wielu osób. () Dostępne w branży separatory tłuszczu spełniają wszystkie wymagania konstrukcyjne a także dopuszczone pozostają przez prawo budowlane, poprzez co posiadają certyfikaty dopuszczające je do użytkowania. Należy jedynie dopasować odpowiedni model separatora pod zastosowanie jakie ma mieć, a więc dokładnie pod to, czym będzie zajmować się konkretny
zakład produkcyjny. Są między innymi takie separatory, które świetnie nadadzą się do umieszczenia w obiektach nieprzemarzających, a będą i takie jakie należy założyć na zewnątrz obiektu. Funkcja, jaką mają do zrealizowania separatory tłuszczu w budynkach związanych z gastronomią pozostaje więc ogromna.