Przedsiębiorstwa produkcyjne mogą zajmować się produkcją różnego typu przedmiotów. Mając na uwadze przeróżne typy usług świadczonych na polskim rynku można powiedzieć, że na halach załadunkowych opakowywane są artykuły spożywcze, produkty domowego użytku, higieniczne i łazienkowe.
Innego rodzaju wyrobami, które muszą zostać umieszczone w opakowaniach przed ich wpuszczeniem do obiegu
mogą być przeróżnego rodzaju maszyny, które będzie można wykorzystywać w pracach rolniczych i pracach porządkowych. Zapakowywane są również
sprzęty elektroniczne mające przeróżne wielkości. Z innej strony specjalnego podejścia wymagają drobnostki umieszczane w bardziej barwnych opakowaniach. W związku z tym po halach załadunkowych przez całe godziny jeżdżą maszyny pakujące, dzięki którym pracownicy nie muszą dźwigać ciężkich produktów, podnosić ich do góry i przenosić do transporterów przeładunkowych - maszyny pakujące w dobrej cenie. Z innej strony na wyposażeniu każdej firmy powinna znajdować się zgrzewarka do opakowań foliowych, dzięki której będzie można w szybki i szczelny sposób opakować jedzenie, zwłaszcza takie, które musi być umieszczane w dokładnie ustalonej temperaturze i nie może wchodzić w kontakt z zewnętrznym otoczeniem.
Dziennikarz: roovuu
Na podstawie danych z: http://www.flickr.com
Wyjątkowego podejścia w czasie przygotowania do załadunku wymagają wyroby wędliniarskie. Muszą one być higienicznie opakowywane, jak również magazynowane we właściwej, niskiej temperaturze. Niektóre gatunki mięsa przed ich zapakowaniem są posypywane różnymi przyprawami i marynowane, co skutkuje tym, że zgrzewarki (transaco.pl/articles/page/Wiazarki/) muszą tak szczelnie zamykać całość opakowań, żeby żadne zapachy ze środka opakowania nie wydostawały się na zewnątrz, co co mogłoby przyczyniać się do utraty przez mięso jego wyrazu. Niektóre gatunki mięsa sprzedawane są w odpowiedniej marynacie albo przygotowanym wcześniej sosie, co sprawia, że tym bardziej muszą być szczelnie opakowywane