Gazowanie zboża - na czym polega to zjawisko i po co go wykonywać?

Od jakiegoś czasu klimat w Polsce ulega zmianie dość znacząco. Mając to na uwadze wiele osób mających gospodarstwo rolne narzeka na nieurodzaj. Ceny zboża oraz innych produktów idą do góry.
Taka niedogodność wywołana bywa przeważnie słabym zbiorem, lecz także jego przydatnością do przetwórstwa. W warunkach suszy bardzo dobrze rozwijają się przeróżnego gatunku grzyby. W płodach rolnych tak samo chętnie bytują też szkodniki. Rolnicy próbują tej sytuacji zapobiegać, jednakowoż sprawa nie bywa taka prosta jak się myśli. Duży szkopuł występuje także w zakładach przetwórstwa, do jakich trafia zboże. Przetrzymywane w silosach zboże niekiedy pleśnieje, czego skutkiem bywa wyeliminowanie możliwości do dalszego procesu. Jak tej sytuacji zaradzić? W Europie popularną metodą jest gazowanie zboża. Proces ten polega na wprowadzeniu do ziaren fumigantów, jakie zabijają rozmaite szkodniki bytujące w ziarnie. Użyteczny w tej metodzie okazuje się bromek metylu, który umożliwia efektywne wyeliminowanie problemu. Więcej informacji znajdziesz pod linkiem http://www.ratmar.com/nasza-oferta/gazowanie-fumigacja-zboza.


Kolejne tematy

Jak powinno się przechowywać zboże?

silosy płaskodenne
Na podstawie danych z: pixabay.com
Problem przechowywania ziaren gotowych do sprzedaży może być utrudnieniem nawet dla wykształconego i doświadczonego rolnika. Jak powinno się przechowywać zboże, żeby nie straciło na wartości? Nierzadko niekorzystne warunki przechowywania plonów powodują, że ziarno nie nadaje się do sprzedaży, a w związku z tym gospodarstwo generuje nieraz olbrzymie straty.


Producenci rozwiązań technicznych wykorzystywanych w rolnictwie udostępniają w tym zakresie w szczególności dwa rozwiązania: silosy płaskodenne i czyszczalnie do ziarna.


1 2
Do góry
Zamknij
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.