Technologia pasz jest specyficznym procesem, do którego stosowane są specjalistyczne, najwyższej jakości
sprzęty. Dzięki nim można tworzyć produkty, jakie stanowią całościowe systemy żywieniowe dla drobiu, bydła czy trzody chlewnej. Tak wytwarzane pasze są cenione i wybierane przez wiele osób.
Na podstawie danych z: pixabay
Technologia pasz odbywa się, gdy spełnione są wszystkie najbardziej ważne normy jakości, do jakich stosuje się tylko najlepszy sprzęt. Na początku pobiera się próbki do badań, by materiał odzwierciedlał pełny przekrój partii, czyli od powierzchni do dna naczepy samochodu. W dalszej kolejności wykonuje się fachowe badania w dziedzinie białka ogólnego, jak również pozostałych właściwości - wilgotności, włókna czy tłuszczu.
Jak najbardziej sprawdzana też jest obecność pałeczek Salmonelli. Jeżeli wyniki testów będą potwierdzać odpowiednio wysoką jakość surowca, to tego rodzaju partia kierowana jest do magazynu, gdzie można odnaleźć najlepsze wyposażenie, dzięki któremu jesteśmy w stanie skontrolować temperaturę i system wentylacji. Warunki składowania pozwalają na utrzymanie wysokiej jakości surowców oraz ochraniają przed tworzeniem się szkodliwych mikroorganizmów. W trakcie etapu produkcji wykorzystuje się precyzyjne wagi i urządzenia dozujące, jakie wyposażone są w kilkadziesiąt komór. Następnie rozdrabniamy
surowiec. Najlepsze są do tego specjalistyczne rozdrabniacze , jak młynki bijakowe o płynnej uregulowanej prędkości mielenia oraz podwójny mlewnik walcowy. Dzięki tym działaniom można uzyskać surowce o idealnym stopniu rozdrobnienia, które mieszamy w sterowanym komputerowo mieszalniku walcowym o znacznej homogenności.