Kurki należą do grzebiącego drobiu, podobnie jak indyki, perliczki i przepiórki. Specyfika żywienia owego gatunku ptaków wynika ze szczególnej budowy
układu trawiennego i sposobu przyjmowania pożywienia.
Kury nie posiadają warg ani zębów pomagających w pobieraniu a także wczesnej obróbce cząsteczek jedzenia.
Dziennikarz: GillyBerlin
Na podstawie danych z: http://www.flickr.com
Do owego celu służy jedynie dziób. W odróżnieniu od innych gatunków mają
wole, to znaczy uchyłek przełyku pełniący funkcję
magazynu pożywienia, gdzie ulega on na
moczeniu. Żołądek złożony jest z dwóch części. W części gruczołowej zachodzi wydzielanie kwasu który bierze udział w trawieniu pokarmów. Fragment mięśniowy służy zaś do rozcierania jedzenia. Cechą różniącą ptaki od innych zwierzaków jest również posiadanie 2 jelit ślepych.
W karmieniu kur niosek kluczowym składnikiem jest odpowiednia pasza, zatem zboża. Są pożywieniem smacznym oraz łatwostrawnym dla owego gatunku. To
pasza - wbogacanie solą - treściwa o niedużej zawartości białka, za to gwarantująca pokrycie zapotrzebowania na energię ze względu na wysoką zawartość cukrów, głównie w formie skrobi.
Zboża nie mieszczą dostatecznej dla ptaków ilości aminokwasów lizyny. Pszenica mieści małą zawartość leucyny. Żyto jest natomiast ubogie w treoninę. Z tej przyczyny pasze
przemysłowe wzbogacane są o te dodatki. Żyto i jęczmień mieszczą antyodżywcze substancje zmniejszające strawność jedzenia. Wchodzą one w reakcje z kluczowymi składowymi paszy uniemożliwiając wykorzystanie ich przez drób.