Zioła w ogrodzie to powszechny widok, podobnie jak zioła na balkonie. Wielu z nas nie wyobraża sobie dań bez dodania własnymi rękoma wyhodowanych ziół.
Dzięki nim smak przyrządzanych potraw jest jeszcze przyjemniejszy dla podniebienia.
Nie zapominajmy również o tym, iż dużo gatunków ziół to rośliny uzdrawiające, jakie wesprą nas przy wielu dolegliwościach. W środku sezonu korzystamy przede wszystkim ze świeżych ziółek. Niestety w
czasie zimowym nasze zakątki ziołowe dogorywają. By dłużej korzystać z własnych ziół wystarczy je utrwalić dla przykładu przez suszenie. Nie będzie nam do tego nieodzowna profesjonalna suszarnia, starczy
troszeczkę przewiewnej powierzchni, przykładowo na strychu. Wysuszone, właściwie przechowywane służyć nam będą, póki nie nadciągnie wiosna.
Ziela to bardzo zróżnicowane rośliny, jakie dostarczają nam określonych surowców.
Jeśli Twoim zdaniem prezentowany artykuł jest ciekawy, to przeczytaj też pomocne źródło (
https://www.alwro.com.pl/kontakt/), które posiada intrygujące dane - one niewątpliwie Cię zaciekawią.
W medycynie ludowej
wykorzystuje się między innymi ziele, pąki, organy podziemne, kwiaty i owoce. Zioła w ogródku i na balkonie uprawia się przede wszystkim na ziele, a czasem nasienia (na przykład koper). Czas zbioru poszczególnych ziółek może się różnić, a zmienność uzależniona jest od
typu po
zyskiwanego surowca, a również od biologii konkretnych gatunków. Warto więc zbiór dopasować do wymagań konkretnej odmiany, by w pełni
wykorzystać drzemiące w roślince substancje bioaktywne. Świeże zioła pozyskujemy od wiosny do jesieni. Zioła na suszenie zbieramy w momencie, gdy ziela są najbardziej pachnące.