Polska nie leży w strefie śródziemnomorskiej, zatem ciężko byłoby w naszej tradycyjnej kuchni znaleźć oliwki lub owoce morze. Nasze menu jest bardziej treściwe, ponieważ żyjemy w zimniejszym klimacie.
Tradycyjna rodzima kuchnia jest niezwykle sycąca. Jest również dosyć tłusta. Bierze się to z tego, w jakim klimacie jest położona nasz
kraj. Jest tu stosunkowo zimno i mamy mroźne zimy. Z tego powodu sporo u nas mięs oraz mącznych potraw. Pierogi są tak słynne, że rozpoznają je nawet przybysze z zagranicy. Wszyscy je uwielbiają. Z mąk robi się w Polsce
również uszka czy krokiety.
Przez to, że mamy taką kuchnię, a nie
inną, to hodujemy zboża. Jest ich w naszej ojczyźnie mnóstwo rodzajów. Z nich
oczywiście można zmielić mąkę. Najczęstszą mąką spotykaną w kraju nad Wisłą jest pszenica. Posiadamy ogromne ilości ziem zasianych tym zbożem. Gdy kupujemy mąkę w sklepie, to należy spojrzeć na jej
opakowanie. Może nam ono przekazać kilka istotnych kwestii.
Aby odszukać porywające treści w internecie, to na początku kliknij w odnośnik znajdujący się tu i
przejdź dalej - na pewno nie będziesz żałować.
Warto zatem poznać tajniki, które pomogą nam kupić najlepszą mąkę. Na każdym opakowaniu znajduje się
liczba, dla przykładu 450, 500 itd. Im wyższa liczba, tym mąka jest zdrowsza, gdyż posiada sporo substancji mineralnych. Jeżeli mamy zamiar zrobić chleb, to musimy szukać mąki z liczbą 850 lub wyższą.