Firmy z branży spożywczej i farmaceutycznej stale powinny przestrzegać najsurowszych standardów jakości oraz higieny

Firmy z sektora farmakologicznego, kosmetycznego i żywieniowego stale powinny przestrzegać podwyższonych przepisów dotyczących odpowiedniej czystości, przechowywania oraz jakości wypuszczanych towarów.


Korzystnie byłoby także, aby komponenty, z których coś bywa wytwarzane były zdrowe.


System GMP to z angielskiego Good Manufacturing Practice, co na polski tłumaczy się jako Dobra Praktyka Produkcyjna. Polega ona na wykorzystywaniu norm najwyższej jakości, co daje konsumentom pewność, że kupowane przez nich preparaty lub tabletki nie będą im w żaden sposób działać na szkodę. System GMP daje gwarancję, że linia produkcyjna stale trzyma się dokładnie wytycznych i nic nie dzieje się przypadkowo. Wszystkie poszczególne etapy produkcji są spisane i trzeba się do nich stosować. Dodatkowo należy również wziąć pod uwagę normy polskie i unijne w tej materii.


system gmp
Dziennikarz: TIM HOGGARTH
Na podstawie danych z: http://www.flickr.com


HACCP jest ściśle związana już z przemysłem żywnościowym. Ma na celu zapewnienie najlepszej klasy żywności przez jej identyfikację. Chodzi najbardziej o kontrolowanie linii produkcji i pakowania tego, co klienci później włożą do lodówki i przyrządzą na obiad. Wdrożenie erp wdrożenia HACCP w swojej spółce ma za zadanie unikanie zagrożeń, które mogłyby wyniknąć przy nieprawidłowej albo niehigienicznej produkcji.


Zawsze korzystniej jest unikać wszelkich alergii czy zatruć aniżeli później zwalczać ich następstwa. Wszyscy wiemy, że lepiej jest zapobiegać niż leczyć.
2023-06-12
Do góry
Zamknij
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.