Czerp z systemu HACCP w swojej firmie

W obecnych realiach w naszym kraju, musimy dostosowywać się do tendencji obowiązujących w poszczególnych obszarach UE, ponieważ jesteśmy jej członkiem. Z tej przyczyny obserwowana jest systematyczna transformacja przepisów w poszczególnych regionach, zmierzająca do ujednolicenia.


Tendencja ta dotyczy głównie biznesów, zajmujących się obrotem oraz wytwórstwem żywności.


samochód
Dziennikarz: Graham C99
Na podstawie danych z: http://www.flickr.com


Jeżeli jesteś kierownikiem fabryki serów, wdrażanie systemu HACCP powinieneś rozpocząć czym prędzej. System ten będzie niezwykle ważny, jeżeli zależy ci na troszczeniu się o jakość wytwarzanych produktów. Skrót ten dotyczy języka angielskiego, dotyczy on monitorowaniu skrajnych punktów, po przejściu których mogą zaistnieć niechciane czynniki. Wdrażanie systemu HACCP (zajrzyj koniecznie) musimy rozpocząć od sprawdzenia stanu higienicznego naszego zakładu oraz jego otoczenia. Później należy dostosować wielkość oraz usytuowanie powierzchni, w których ma miejsce produkcja. Należy przeprowadzić wiele szkoleń dla załogi.


W owym celu pomocny będzie audytor wewnętrzny HACCP, osoba ta, jest biegła w systemie, w najlepszy sposób nauczy naszych podwładnych, w jaki sposób niwelować zagrożenie w zakładzie pracy. Jeden tego typu kurs nie będzie wystarczający, jeżeli chcemy uzyskać certyfikat, muszą być one aranżowane cyklicznie. Dodatkowo, audytor (przeniesiony tutaj) wewnętrzny HACCP będzie organizować niezapowiedziane inspekcje, wówczas będzie sprawdzać, czy poszczególni kursanci realizują założenia wdrażanego systemu. Nie musisz tego procesu finalizować z własnej kieszeni. Bowiem sporo środków pochodzących z UE skierowanych jest na ten cel.


Kolejne tematy

Zasady oraz przepisy, na co kierować uwagę podczas transportu produktów spożywczych

normy
Dziennikarz: XELLA Polska Sp. z o.o.
Na podstawie danych z: XELLA Polska Sp. z o.o.
Pewną z ważnych gałęzi transportu samochodowego jest przewóz pożywienia. Przedsiębiorstwa spożywcze korzystają głównie z drogowego przewozu.


I tak, jak całą branżę transportową możemy podzielić na mnóstwo części, tak również sam transport spożywczy jest bardzo rozmaity, a to przede wszystkim ze względu na typ przemieszczanego ekwipunku.


HACCP to innowacyjny system, od lat funkcjonujący w Stanach Zjednoczonych, obecnie wdrażany na terenie Unii. Dzięki temu będziesz w stanie zniwelować do minimum poszczególne ryzyko w twoim miejscu pracy, zajmującym się wytwarzaniem żywności.
2018-06-30
Do góry
Zamknij
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.