Zakład przetwórstwa owoców i jarzyn trudni się pierwotnym a także pogłębionym przerobem owoców i warzyw na: miody pitne, konserwy warzywne, marynaty warzywne i owocowe, kompoty, konfitury, nektary warzywne jak też owocowe, mrożonki owocowo-warzywne.
Typ wytwarzanych przetworów zależny jest głównie od pory roku.
W trakcie sezonu letniego, przetwórnie stawiają głównie na soki i napoje, zaś zimową porą na dżemy, przeciery, marynaty itd. Susz i mrożonki mogą być produkowane bez względu od sezonu. Przetwórstwo warzyw i owoców wymaga rejestracji jak też zatwierdzenia zakładu w rozumieniu przepisów o bezpieczeństwie żywności a także żywienia. Organem rejestracyjnym jest państwowy powiatowy inspektor sanitarny. Po potwierdzeniu albo warunkowym potwierdzeniu możesz zacząć działalność. Podanie o zaakceptowanie zakładu należy złożyć najpóźniej na 14 dni przed rozpoczęciem działalności.
Dziennikarz: Alexander Nie
Na podstawie danych z: http://www.flickr.com
Gdy zakład prowadzi tylko obrót warzywami oraz owocami, powinien powiadomić o tym wojewódzkiego
inspektora jakości handlowej towarów rolno-spożywczych należytego ze względu na swe
miejsce za
mieszkania albo siedzibę. Osoby, które pracują w zakładzie przetwórstwa owoców oraz warzyw, powinny u
zyskać scharakteryzowane przepisami orzeczenie
medyczne dla celów sanitarno-epidemiologicznych o braku przeciwwskazań do realizowania prac, przy realizowaniu których istnieje możność przeniesienia skażenia na inne jednostki.